Οι στατικές μελέτες της φέρουσας κατασκευής, που συνιστούν αυτοτελείς και ανεξάρτητες μελέτες, είτε αναφέρονται σε ένα κτίριο ή σε ομάδες κτιρίων, είτε αναφέρονται σε κτιριακό έργο ως μέρος οποιουδήποτε τεχνικού έργου, παρέχουν τα αναγκαία τεχνικά στοιχεία και οδηγίες, με σκοπό την ασφαλή τεχνικοοικονομική κατασκευή του φέροντος οργανισμού του κτιριακού έργου.
Η στατική μελέτη περιλαμβάνει την εκπόνηση των υπολογισμών και τη σύνταξη των σχεδίων, πινάκων κλπ, που απαιτούνται για τη κατασκευή του φέροντος οργανισμού, καθώς και εκτίμηση της προβλεπόμενης για την εκτέλεση δαπάνης.
Επίσης, πέραν της ανέγερσης, στατική μελέτη πραγματοποιείται και για την επισκευή ενίσχυση κτιρίων με βλάβες από σεισμό είτε άλλο φυσικό φαινόμενο.
Κατά την εκπόνηση των στατικών μελετών των κτιριακών έργων θα λαμβάνονται υπ' όψη οι εκάστοτε ισχύοντες Κανονισμοί και Αποφάσεις για την μελέτη και εκτέλεση κτιριακών έργων, όπως πχ.
- Ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (Ν.Ο.Κ)
- Ο Κτιριοδομικός Κανονισμός.
- Ο Ελληνικός Κανονισμός για τη μελέτη και εκτέλεση έργων οπλισμένου σκυροδέματος (ΕΚΩΣ 2000/2003).
- Ο Ελληνικός Αντισεισμικός Κανονισμός οικοδομικών έργων (ΕΑΚ 2000/2003).
- Οι ΕΥΡΩΚΩΔΙΚΕΣ 1-8.
- Ο Κανονισμός Επεμβάσεων σε κτίρια από οπλισμένο σκυρόδεμα (ΚΑΝ.ΕΠΕ)
- Οι αποφάσεις που αναφέρονται σε ειδικές κατασκευές, εγκρίσεις συστημάτων προεντάσεως, υλικών κλπ.
- Ο Ελληνικός Κανονισμός Τεχνολογίας Σκυροδέματος (ΚΤΣ ΄97).
Σχέδια λεπτομερειών απαιτούνται:
Σε περίπτωση υφιστάμενου κτίσματος η στατική μελέτη αφορά τον έλεγχο της αντοχής του κτιρίου αυτού ώστε να διερευνηθεί η επάρκεια του φορέα του κτιρίου στις απαιτήσεις των ισχύοντων κανονισμών.
Για την πραγματοποίηση της μελέτης στατικής επάρκειας για το υφιστάμενο κτίριο απαιτούνται:
α.Σχέδια εγκεκριμένης μελέτης, ξυλοτύπων, τεύχους υπολογισμού από την αρμόδια υπηρεσία δόμησης που ανήκει το ακίνητο.
β. Έλεγχος έπειτα από αυτοψία για τυχόν ρωγμές, βλάβες, καθιζήσεις ή και υπερβολικές παραμορφώσεις στον φέροντα οργανισμό ή στον οργανισμό
Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν εγκεκριμένα σχέδια από την αρμόδια υπηρεσία, ή υπάρχουν εμφανή βλάβες στο κτίριο, θα πρέπει να γίνεται έλεγχος της αντοχής του σκυροδέματος με πυρηνοληψία ή άλλη μέθοδο. Κατά την πυρηνοληψία λαμβάνονται 3 τουλάχιστον δοκίμια ανά οικοδομή και μέχρι 100 μ3 οπλισμένου σκυροδέματος και ένα επί πλέον δοκίμιο ανά 100 μ3 μέχρι των 400 μ3. Για την κατά προσέγγιση εκτίμηση του όγκου αυτού λαμβάνονται 0.25 μ3 σκυροδέματος ανά 1.0 μ2 κατόψεως ξυλοτύπου ή θεμελιώσεως. Επιτρέπεται ακριβής υπολογισμός. Σε περίπτωση σκυροδέματος ποιότητας Β120 επιτρέπεται μακροσκοπικός έλεγχος χωρίς τις παραπάνω δοκιμές.
Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τον Ν4495/17, Μελέτη Στατικής Επάρκειας πραγματοποιείται για κάθε αυθαίρετη κατασκευή που δεν ανήκει στις περιπτώσεις των κατηγοριών 1, 2 και 3 του άρθρου 96 και κτηρίων Σπουδαιότητας Σ1 σύμφωνα με τον ΕΑΚ. Με απλά λόγια, για κάθε ανεξάρτητο αυθαίρετο κτήριο κατοικίας (όχι αποθήκες και παρόμοιες εγκαταστάσεις) με έτος κατασκευής μετά το 1983, απαιτείται Μελέτη Στατικής Επάρκειας.